Ny HPFI-lov

 

Google
 

 

 

Fejlstrømsafbrydere HPFI

Ny HPFI-lov giver arbejde til el-fagbranchen

El-fagbranchen går et travlt år i møde. Mange boliger lever nemlig ikke op til det nye lovkrav om, at alle bygninger, inden for det kommende år, skal være udstyret med HFI/HPFI-relæ.

Nedtøllingen er begyndt. Om blot et års tid skal alle husstande i Danmark have en fejlstrømafbryder - et såkaldt HFI / HPFI - relæ. En ny undersøgelse lavet af TNS Gallup for el-materielproducenten Lauritz Knudsen (LK) viser, at el-installatørerne i den forbindelse får rigtig travlt med at sætte relæer op. Mange boliger og bygninger er ifølge undersøgelsen nemlig endnu ikke udstyret med et af slagsen.

Travlhed I el-branchen

Set fra en sikkerhedsmæssig vinkel tegner tallene i undersøgelsen ved første øjekast et ganske positivt billede. Op til 95 procent af danskerne har nemlig et HFI/HPFI - relæ i deres bolig og lever dermed op til det nye lovkrav. Men fem procent mangler altså stadig en fejlstrømsafbryder(HFI/HPFI - relæ), og regner man lidt på det, viser det sig faktisk, at der er tale om en hel del husstande.

"Fem procent lyder måske ikke af så meget, men det svarer til, at ca. 125.000 boliger lige nu står uden HFI eller HPFI relæ. Så mit bud er, at el-fagbranchen går et travlt år i møde og kan forvente sig et mersalg som følge af det nye lovkrav," fortæller Morten Sørensen, chef for kundeservice hos el-materielproducenten Lauritz Knudsen.

Selvom lovkravet først skal være opfyldt inden den 1. juli 2008, opfordrer man hos Lauritz Knudsen allerede nu el-fagbranchen til at gå i gang med opaven.

"ikke alle private forbrugere er opmærksomme på den nye lov og henvender sig derfor måske ikke selv til en el-installatør før i sidste øjeblik. For at undgå al for meget panik før lukketid vil vi derfor anbefale, at installatørerne allerede nu begynder at gøre kunderne opmprksomme på den nye lovgivning, og den betydning den har for deres el-installation", siger Morten Sørensenchef for kundeservice hos el-materielproducenten Lauritz Knudsen.

HPFI - dialog med kunden

Undersøgelsen viser også, at det ikke eer nok at gøre de private forbrugere opmærksomme på det nye lovkrav - en dialog om hvad et HFI/HPFI-relæ er, hvordan det fungerer, og hvordan man tester det, ser også ud til at være tiltrængt. næsten hver tredje dansker glemmer nemlig at teste sit fejlstrømsrelæ minimum en gang om året. Og hver femte af dem, der ent faktisk husker at trykke på testknappen, ved ikke om HFI/HPFI - arbryderen slår fra, når de tester den.

"Jeg merner, at der er et behov for, at el-installatøerne går i dialog med kunderne og måske spørger dem, om de husker at teste deres HFI og HPFI - relæ, viser dem, hvordan man gør og forklarer, hvordfor det er så vigtigt, at de tjekker, om relæet virker. Der ligger i det hele taget en oplagt mulighed for mersalg i, at installatøren tjekker hvorvidt kundernes el-intallation opfylder de gældende lovkrav og hjælper med at gøre installationen lovlig sikker," slutter Morten Sørensen.

 

 

 

 

 

Kilde: Lauritz Knudsen A/S (LK)
Fejlstrømsafbrydere HPFI og HFI
Krav om tvungen HFI og HPFI- afbrydere
Kontrolmåling og Isolationsmåling

 

 

 

 

 

Kommentar til El-mappen
EL mappen