Lysstofrørets Funktion

 

 

Google
 

 

 

 

 

 

Lysstofrør er opbygget af en rørformet kolbe, som indeholder kviksølvsdampe. I hver ende sidder en elektrode, hvor imellem der går en strøm af frigjorte elektroner. Ved sammenstød mellem er elektron og et kviksølvs atom, kan et af atomets elektroner blive slået ud af sin bane og antage en større energi, energioverskuddet frigøres i form UV udstrålinger.

UV strålingen vil ramme et fluorescerede lys pulver som sidder på indersiden af røret. Dette omdanner UV strålerne til synligt lys.

Hvis der ikke bliver indsat en drosselspole, som er en strøm begrænser, vil antallet af frie elektroner og ioner vokse som en lavine, og røret vil stå af. For at tænde lysstofrøret anvendes en glimtænder der er forbundet i serie med begge lysstofrørets elektroder. Glimtænderen opvarmer elektroderne som så laver en elektronsky.

 

 

Kondensatoren og spolen i koblingen

 

Fælles regulativet foreskriver at neonanlæg, lysrør, m.m. skal fase kompenseres til mindst Cos?=0,9.
Denne regel gælder ikke for privat beboelse. Spolen laver en induktiv modstand og derfor sættes kondensatoren ind parallelt over spolen og lysrøret.
Kondensatoren skal lave en kapacitiv modstand, og skal kompensere så faseforskydning(den induktive) ikke komme under Cos?=0,9.

 

Fasekompensering

 

En fasekompensering skal fortages hvis brugsgenstanden forårsager faseforskydning. Dette medfører dårlig udnyttelse af ledningsnettet. Det har en indflydelse for el- værkerne da el- forbruget bliver afregnet i Kilowatt- time og ikke Kilovolt- time.

 

 

 

Lysstofrørets farvekoder
Lysstofrørets L koblinger diagram
Lysstofrørets F koblinger diagram
Lysstofrørets LLC/C koblinger diagram
Beskrivelse af HF spole
Hvad er Ra Værdi

 

 

 

EL mappen