Korrespondance C

 

 

Google

 

 

 

Korrespondance C el teori


C-korrespondancen anvendes ikke til stærkstrøm, men er ikke desto mindre at finde i lysinstallationer af ældre dato. Brugsgenstande afbrydes normalt i fasen, således at fx en lampe er spændingsløs når den er slukket (der kan dog sagtens være spænding på en klemme i selve lampestedet, selvom lampen er afbrudt på kontakten). I C-varianten kan lampen være slukket samtidig med at der er fase på både bundskrue og gevindet i fatningen.

Der er også en anden uskik ved C-korrespondancen: det er tilfældigt om bundskruen får fase og gevindet nul eller omvendt når lampen lyser. Bundskruen tilsluttes normalt fasen (lampe-/mellemledningen) af hensyn til mindst mulig berøringsfare når der ikke sidder nogen lyskilde i lampen, eller hvis lyskilden skiftes og der ikke er slukket for afbryderen.

Der er også dem som siger at nutidens korrespondance- og krydsningsafbrydere slet ikke er konstrueret til, at både nul og fase monteres i klemmerne. Afstandene mellem polerne i mekanikken er for små.

 

 

 

C-korrespondancen kan man støde på i ældre lysinstallationer, men den bruges ikke til stærkstrøm nu om dage. Problemet er bla, at nullen ikke nødvendigvis forbindes til gevindet i fatningen sådan som den bør. Lampen er monteret mellem korrespondanceafbrydernes skinne-klemmer. Med afbrydernes øjeblikkelige position ville der være lys i lampen.
 

 

En pol afbryder
Krone afbryder
Korrespondance A
Korrespondance A med krydsning
Korrespondance B
Korrespondance B med krydsning
Kiprelæ for 230V
Kiprelæ for 24V
LK FUGA og OPUS lysdæmper MEK-S 300 CR og LR
Tappeautomat
 

 

 

EL mappen